Labels

(Foto: DS)
RECENSIE // De 10 beste platen van 2015

Steak Number Eight: de mooist mismeesterde gitaren van het jaar. (12 december '15)



 1. Steak Number Eight, ­‘Kosmokoma’ 
Brent Vanneste en zijn postrockbeukers leveren op hun 23ste al een magnum opus af. Dreigend beheerst, een stem als versteend schuurpapier en de mooist mismeesterde gitaren van het jaar. Wereldklasse uit Wevelgem.

 2. Grimes, ‘Art angels’ 
Aan de kant, FKA Twigs en consorten: de peetmoeder van de hippe geluidjes is terug. Claire Boucher lijkt wel gemaakt van melodieën, van suikerzoete popparels tot hondsdolle stuitertechno. Zowel om intens naar te luisteren als om hevig op te dansen.

 3. Vince Staples, ‘Summertime ’06’ 
Een goed verhaal vereist weinig meer dan een vette baslijn. Staples maakt op zijn donkere, minimalistische rapdebuut een pijnlijk scherpe schets van een jeugdzomer geplaagd door bendegeweld. Hiphop die je hoofd doet wankelen.

 4. Lana Del Rey, ‘Honeymoon’ 
Alle Adeles ten spijt: de grootste tranentrekkers kwamen van Lana Del Rey. Alleen koppelt zij daar een dosis sensualiteit en zelfrelativering aan. Niemand was dit jaar zo eenzaam als Lana, en niemand kon het minder schelen.

 5. Sleaford Mods, ‘Key markets’ 
Twee gedesillusioneerde veertigers spuwen straatpoëzie en een nerveuze baslijn uit. Nihilisme in veertig minuten, cynisme op een schijfje geperst.

 6. Courtney Barnett, ‘Sometimes I sit and think, sometimes I just sit’ 
Als Barnett minutenlang ‘I wanna go out, but I wanna stay home’ zeurt, weerklinkt de stem van een generatie luizakken die vervaarlijk op de dertig af dendert. En het rockt nog eens lekker door ook.

 7. Kendrick Lamar, ‘To pimp a butterfly’ 
Zó politiek relevant – ‘Alright’ werd een strijdkreet op Black Lives Matter-protesten – dat de muzikale merite bijna ondergesneeuwd raakt: de kroonprins van de rap slaat opnieuw de brug tussen hiphop en jazz.

 8. Julia Holter, ‘Have you in my wilderness’ 
Holter wuift op haar vierde plaat de avant-garde uit, en dat levert goudeerlijke, zacht strelende songs op van tijdloze klasse.

 9. Action Bronson, ‘Mr Wonderful’ 
Een rosse dikzak uit New York met een onnavolgbare verbeelding werd een van de meest herkenbare stemmen in de hiphopwereld.

 10. Circa Waves, ‘Young chasers’ 
Gitaarpop leek dood in 2015, maar nummers als ‘T-shirt weather’ tonen wat naïeve onbezorgdheid vermag: zomer die uit je luidsprekers gutst.